Välkommen att se och lära dig om linberedning och få kunskap om spånadslinet och hur det omvandlas till textil. Friluftsmuseets guider visar och berättar – och kanske får du prova själv!
Linet var en oerhört viktig resurs i vårt område och har gett stor rikedom. Sveriges finaste lin kom från Ångermanland och Hälsingland, och det var framförallt under 1700-talet som det tog fart. Redan tidigare tillverkades högkvalitativ linnelärft men nu ökade produktionen. Från statsmakten satsades det hårt på utveckling av det inhemska linet och man fick i gång en betydande linodlings- och beredningsverksamhet. Allt sköttes på plats av bönderna själva. Man odlade, beredde, spann, vävde och sålde. Södra Sveriges herrgårdar försågs med dukar av högsta kvalité och bönderna här omkring fick in ett överskott som de kunde satsa på den egna verksamheten.
Från och med 25 juni samma dagar (onsdag-lördag) mellan kl. 12.00–16.00 väver Härnösands vävstugeförening inne i Ångermanlandsgårdens mangårdsbyggnad. De väver linnetextil, så välkommen in för att se hur vävning går till och vad man kan göra med linnetyg.
Fri entré. Ingen föranmälan. Drop in.
Tillgänglighet
- Linberedningen sker utomhus på Ångermanlandsgårdens gårdstun, och inomhus i gårdens huvudbyggnad vid dåligt väder.
- Ångermanlandsgården ligger ca 200 meter från museets huvudbyggnad.
- Närmsta toalett finns i museets huvudbyggnad, som också är tillgänglighetsanpassad.
- Museets guider pratar svenska och engelska.