Sommarens serie med litteraturprogram drar igång 26 juni med författaren Frida Stéenhoff. Frida Stéenhoff-sällskapet finns på plats i Skolans trädgård för att presentera författaren.
Fri entré! Ingen föranmälan. Vid dåligt väder genomförs programmet inomhus i Skolan.
Samarr: Frida Stéenhoff-sällskapet.
Författaren Frida Stéenhoff
Frida Stéenhoff föddes 1885 i Stockholm. Hennes far, Bernard Wadström var en känd skriftställare och pastor i Evangeliska Forsterlandsstiftelsen. Fridas mor var prästdottern Helga Wadström. Hon deltog i välgörenhetsarbeten och var även aktiv som skribent i makens tidskrifter.
Frida fick sin utbildning i Åhlinska skolan som var en privat flickskola och senare på Tekniska skolan (nuvarande konstfack) där hon utbildade sig till bildkonstnär. 1887 kom hon till Sundsvall tillsammans med sin nyblivne make, läkaren Gotthilf Stéenhoff. Familjen bodde i Sundsvall fram till 1908 då familjen flyttade till Oskarshamn.
I Sundsvall kom Frida i kontakt med de socialt svaga i samhället. Via makens arbete bland de mest utsatta fick Frida inblick i fattigdom och nöd, inte minst i de ensamstående mödrarnas svåra situation. Det var något som påverkade hennes senare författarskap. Hon debuterade som författare 1896 med dramat ”Lejonets unge” under pseudonymen Harold Gote.
Fridas författarskap omfattar debattskrifter, dramer, romaner och texter i olika tidskrifter med teman som rörde kärlek, rättvisa och fred. Hon var också den som introducerade begreppet feminism i Sverige, i debattskriften ”Feminismens moral” som skrevs 1903.
Frida Stéenhoff-sällskapet bildades i maj 2022. Läs mer om sällskapet på hemsidan och på Facebook.
Tillgänglighet
- Programmet hålls utomhus. Vid dåligt väder genomförs programmet inomhus i skolans nedre våning.
- Övre våningen är inte nåbar med rullstol, eller rullator.
- Närmsta toaletter finns i museets huvudbyggnad, de är också tillgänglighetsanpassade.
- Skolan ligger ca 70 meter från museets huvudbyggnad.
- Handikapparkering finns bredvid museibygganden, eller på grusplanen framför Trampmangeln i friluftsmuseets stadsmiljö. Parkeringarna är uppmärkta.
Hela programmet under Litteratursommar 2025
26 juni. Frida Stéenhoff
3 juli. Laura Fitinghoff, Pelle Molin och Emil Hagström
10 juli. Alfhild Agrell
17 juli. Ludvig Nordström
14 augusti. Karl Östman