- 1/1
Parallellt med utställningen Bärsärk: Bengt Lindström visas tre parallellutställningar som anknyter till Lindströms bana och praktik på olika sätt.
Den första av dessa är Vittring på vittra, med konstnären Erika Kristoferson Bredberg.
Kristoferson Bredberg arbetar ihärdigt med visuella element kopplade till popkulturen – från dekaler inspirerade av motiv från chicano- och tatueringsvärlden till symboler för ravekulturen, såsom smileys och psykedeliskt färgade svampar. Detta i kontrast till influenser från hennes uppväxt i en liten by utanför Bredbyn, där närheten till skogen alltid var central. Hennes praktik genomsyras av lekfullhet och humor och sträcker sig från unika, fristående skulpturer i glas till serier av verk, där experimentlustan är central. Utöver sin egen produktion driver hon en glashytta där hon blåser både konstglas och bruksföremål på uppdrag av andra.
I likhet med Bengt Lindström utmanar Kristoferson Bredberg traditionella tekniker för att utforska materialens möjligheter. Båda konstnärskapen kännetecknas av intensiva färger, förvrängda former, en sorts brutalitet och en fäbless för det expressiva och till synes slumpartade. Den fysiska, kroppsliga insatsen i skapandet är också en gemensam nämnare, liksom den repetitiva processen som används för att uppnå ett överraskande och spontant uttryck.
Inför utställningen på Västernorrlands museum utforskar Erika Kristofersson Bredberg en ytterligare gemensam nämnare: intresset för folktro och mystik. Hon delar med sig om tankar i arbetet:
"Min mormor berättade när vi var till fäbodvallen hon var på som barn att de hade fått flytta alla fäbodar från där de stod först på grund av att placeringen var mitt på där vittra höll till – vilket innebar mycket elände enligt henne. Och då ska sägas att min mormor var mycket kristen. Det tycker jag är väldigt intressant hur hon ändå ville eller accepterade tanken om vittra. Jag tänker att det handlar om en slags skogsreligion. Är man ett barn av skogen så sker där mystiska ting som man inte kan negligera."
Curator: Linnéa Therese Dimitriou
Teknisk producent: Per Ahlenius
Grafisk form: Christina Sollén.