Hoppa till huvudinnehåll

Litteratursommar: Tre viktiga röster från Sollefteå.

Upptäck en för dig ny författare eller återupptäck en gammal favorit och få inspiration till sommarläsning. Programmen hålls alltid på en torsdag med starttid kl. 13.00.

Upptäck författare från länet och få inspiration till sommarläsning. Denna dag om Emil Hagström, Laura Fitinghoff och Pelle Molin.

Wulkanska huset Murberget friluftsmuseum
Västernorrlands museum, Murbergsvägen 31, 871 50 Härnösand, Sverige
03. jul 2025
13.00 – 14.00 Torsdag
  • Fotoporträtt av två unga män och en kvinna i svartvitt.

Den 3 juli är Hervor Sjödin, Cissi Jakobsson och Tore Fors i Wulkanska huset och samtalar om sina litterära sällskaps författare: Laura Fitinghoff, Pelle Molin och Emil Hagström. Det som dessa tre författare har gemensamt är att de var från Sollefteå, och utgjorde viktiga röster därifrån. Rubriken för dagen är: Laura Fitinghoff, Pelle Molin, Emil Hagström – tre viktiga röster från Sollefteå.

Fri entré! Ingen föranmälan.

 

Samarr: Laura Fitinghoff-sällskapet, Pelle Molin-sällskapet och Emil Hagström-sällskapet.

 

  • Kvinna i svartvit foto

Författaren Laura Fitinghoff

Laura Fitinghoff växte upp som en av fem döttrar till kyrkoherden teologie doktor Bernhard Runsten och hans andra fru Ottilia Mathilda Catharina Löfwander. Hon hade också tre bröder, som dog i späd ålder.

Laura Fitinghoff debuterade som författare 1885 med ”En liten värld bland fjällen” – en bok om hennes barndomsminnen som hon en gång skrivit ner för sin dotter Rosa. Boken utgavs med illustrationer av Jenny Nyström och blev en framgång. Den betecknas också som den första moderna barnboken. Det var också den första norrländska barnboken. För romanen ”Vårluft” fick hon halva Iduns litteraturpris 1891.

Laura Fitinghoff skrev romaner, berättelser och barnböcker. Många av hennes böcker hämtar motiv från hennes uppväxt i ett norrländskt prästhem. Hon är ihågkommen för barnboken ”Barnen ifrån Frostmofjället” (1907) som även har filmats flera gånger.

Laura Fitinghoff-sällskapet bildades 2008. Läs mer hos Laura Fitinghoff-sällskapets hemsida.

  • Ung man i svartvit foto.

Författaren Pelle Molin

När Pelle Molin dog 1896 var han relativt okänd som konstnär. Ganska snart efter hans död samlade författaren Gustaf af Geijerstam Pelle Molins noveller och några av hans reseskildringar och utgav boken ”Ådalens poesi”. Den uppmärksammades stort när den gavs ut första gången, och boken har sedan dess getts ut i många upplagor; den senaste är ett dubbelt konstverk – ett postumt samarbete mellan Nordingråkonstnären Thage Nordholm och Pelle Molin: ”Ådalens poesi i ord och bild” (1988).

Som målare, och kanske mest som forsmålare, kom Pelle Molin verkligen till sin rätt. Hans forsmålningar av Nämforsen och Kilforsen, som han målade under sin tid i Näsåker, är fantastiska metaforer av Pelle som person: en obändig och kraftfull natur.

Pelle Molin efterlämnar ett stort konsthistoriskt och litterärt kulturarv. Pelle Molin-sällskapet bildades sommaren 2007. Sällskapet bildades för att uppmärksamma Pelle Molins betydelse i den ångermanländska och svenska kulturhistorien.

Pelle Molin-sällskapets devis är ”Kulturkamp i norr”. Läs mer hos Pelle Molin-sällskapets hemsida

  • Ung man i svartvit foto.

Författaren Emil Hagström

Klarapoeten och arbetardiktaren Emil Hagström föddes och växte upp i Nylandsån utanför Sollefteå. Emil kom, via långa landsvägar, till Stockholm från Sollefteå i början av trettiotalet. Han kunde hantera en penna, inte bara genom att skriva, utan också genom att teckna, och han försörjde sig så gott det gick på att sälja sina teckningar längs sin vandringsväg.

När Emil nådde huvudstaden, gick hans väg mellan tidningsredaktionerna i Klara. En såld dikt eller novell gav husrum, mat och dryck för en eller flera dagar. Med tiden utkom både dikt- och novellsamlingar, totalt 16 böcker.

Emil Hagström-sällskapet bildades på 100 årsdagen av Emil Hagströms födelse, 2007-07-03. Läs mer på Emil Hagström-sällskapets hemsida

Tillgänglighet

  • Rullstolsramp och tillgänglighetsanpassad toalett finns. 
  • Hörslinga saknas.
  • Handikapparkering finns ca 70 meter från byggnaden.

Hela programmet under Litteratursommar 2025

26 juni. Frida Stéenhoff 

3 juli. Laura Fitinghoff, Pelle Molin och Emil Hagström

10 juli. Alfhild Agrell

17 juli. Ludvig Nordström

14 augusti. Karl Östman

Museum24:Portal - 2025.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2